






מה זה עוסק פטור?
מה זה עוסק מורשה?
מה ההבדל בינהם?
מה זה עוסק פטור? מה זה עוסק מורשה?
מה ההבדל בינהם?
למה זה חשוב ולמי זה מתאים?
מה כדאי לפתוח?
לפני שנתחיל לדון מה ההבדל בין עוסק פטור לעוסק מורשה, יש להבין תחילה מהו עוסק פטור ומהו עוסק מורשה.
עוסק פטור הינו עוסק שמחזור עסקאותיו בכל עסקיו אינו עולה על סכום מסויים (סך המכירות). הסכום משתנה משנה לשנה ויש לוודא את תקרת הסכום בכל שנה מחדש. סכום התקרה נקבע בתקנות.
העוסק הפטור, פטור מהדיווח החודשי או הדו-חודשי למע"מ. אולם, הוא אינו פטור מדיווח שנתי. היינו, העוסק הפטור, פטור מדיווחים למע"מ במהלך השנה ובמקום מספר דיווחים במהלך השנה, העוסק הפטור מדווח אחת לשנה.
עוסק פטור חייב לנהל פנקסים ולהוציא חשבוניות כדין. עוסק פטור אינו פטור מהוצאת חשבוניות וניהול פנקסים.
כל עוסק חייב להוציא ללקוח חשבונית עסקה!
לפתיחת עוסק פטור - ראה מדריך לפתיחת עסק
עוסק מורשה – זהו עוסק שאינו פטור ! דהיינו, כל עוסק אשר בחר שלא להיות עוסק פטור או שלא יכול להיות עוסק פטור, מסיבות שונות, הינו עוסק מורשה. זוהי ברירת המחדל.
ישנם בעלי מקצוע אשר אינם יכולים להירשם כעוסק פטור (למרות שהם עונים על התנאים לעוסק פטור). ישנם עוסקים אשר חייבים להירשם כעוסק מורשה למרות שמחזור העסקאות שלהם נמוך מהתקרה הקבועה בחוק. דוגמאות לעוסקים כאלו הם:
(1) בעליי מקצועות חופשיים שהם: אגרונום, אדריכל, הנדסאי, חוקר פרטי, טוען רבני, טכנאי, טכנאי שיניים, יועץ לארגון, יועץ לניהול, יועץ מדעי, יועץ מס, כלכלן, מהנדס, מודד, מנהל חשבונות, מתורגמן, סוכן ביטוח, עורך דין, רוא החשבון או שמאי, בעל מעבדה כימית או רפואית; ועוד...
(2) רופא, לרבות פסיכולוג, פיזיוטרפיסט, רופא וטרינר, רופא שיניים או מרפא שיניים;
(3) בעל בית ספר לנהיגה
(4) בעל בית ספר לרבות גן ילדים, שבו לומדים או מתחנכים תלמידים באופן שיטתי ושאיננו מלכ"ר וכן בית ספר שבו ניתנת הדרכה מקצועית, עיונית או מעשית, לרבות הדרכה לאמנויות ולספורט, לקבוצות שבכל אחת מהן לא פחות מחמישה תלמידים, להוציא הדרכה מקרית של לא יותר משלושים ימי הדרכה בכל קבוצות התלמידים אשר הופעלו באותה שנת מס.
(5) סוחר מקרקעין או מתווך מקרקעין;
(6) סוחר רכב ומתווך רכב;
(7) חברה
(8) אגודה שיתופית הרשומה כדין לפי פקודת האגודות השיתופיות;
לפתיחת עוסק מורשה – ראה מדריך לפתיחת עסק
אם כך, מה ההבדל בין עוסק פטור לעוסק מורשה?
מבחינת מחזור עסקות:
עוסק פטור – עוסק שמחזור עסקאותיו בכל עסקיו אינו עולה על סכום מסויים שנקבע בתקנות ומשתנה מדיי שנה. (לבירור הסכום השנה, צרו עמנו קשר)
עוסק מורשה – עוסק שאינו פטור וכן מי שנמנה עם סוג העוסקים שלגביהם קבע שר הוצר שירשמו כעוסקים מורשים - ראה דוגמאות לעיל. אין תקרה ואין הגבלה על מחזור העסקאות לעוסק מורשה.
מבחינת קיזוז מע"מ:
עוסק פטור – אינו גובה מע"מ על עסקאותיו, אולם גם אינו מתקזז במע"מ על הוצאותיו
עוסק מורשה – גובה מעמ על עסקאותיו ומתקזז במע"מ על הוצאותיו
מבחינת דיווח למע"מ:
עוסק פטור – מדווח למע"מ על מחזור עסקאותיו אחת לשנה
עוסק מורשה - מדווח למע"מ על מחזור עסקאותיו במהלך השנה, באופן חודשי או דו-חודשי, על פי קביעת משרד המע"מ.
מבחינת סוג החשבונית:
עוסק פטור - חייב להווציא חשבונית עסקה בלבד.
עוסק מורשה – חייב להוציא חשבונית עסקה, אולם רשאי להוציא חשבונית מס, במקום חשבונית עסקה. עוסק מורשה חייב להוציא חשבונית מס על פי דרישת הלקוח. לא ידרוש הקונה חשבונית מס לפני התשלום אם מועד החיוב במס חל על בסיס מזומן. (בחוק קיימים תנאים מתי חל החיוב במס על בסיס מזומן) להתייעצות, צרו עמנו קשר
מבחינת ניהול החשבונות:
עוסק פטור - לרוב, עליו לנהל ספר תקבולים תשלומים. רישום בספר כזה הינו פשוט וקל. העוסק יכול לנהל את הרישום באופן עצמאי. לעזרה וסיוע בניהול ספר תקבולים/תשלומים צרו עימנו קשר.
עוסק מורשה - ניהול החשבונות של העוסק המורשה תלוי במידה רבה במחזור עסקאותיו. מחזור עסקאות של עוסק מורשה, העולה על הנקבע בתקנות, חייב העוסק בניהול חשבונות בשיטת החשבונאות הכפולה. עוסק מורשה אשר מחזור עסקאותיו נמוך מהנקבע בתקנות, רשאי לנהל את ספריו בשיטת החשבונאות החד צידית. להתייעצות לשיטת החשבונאות החלה על עסקך, צרו עמנו קשר.
לאחר שהבנו מהו עוסק מורשה, מהו עוסק פטור ומהם ההבדלים בינהם, אפשר לדעת למי מתאים להיות עוסק פטור ולמי מתאים להיות עוסק מורשה.
עוסק פטור מתאים לעוסקים אשר אינם צופים (בעת פתיחת התיק) שמחזור העסקאות שלהם יעלה על התקרה הקבועה בתקנות (לבירור התקרה, צרו קשר עמנו) במהלך שנת העסקים הקרובה (מינואר ועד דצמבר של אותה שנה). עוסקים אלו יכולים להירשם כעוסקים פטורים ולהנות מהיתרונות של עוסק פטור.
עוסק, אשר צופה כי מחזור עסקאותיו יעלה על התקרה הקבועה בחוק, ירשם (בעת פתיחת התיק) כעוסק מורשה. עוסק כזה, יכול להירשם (בעת פתיחת התיק) כעוסק פטור תחילה ומהלך השנה יהפוך לעוסק מורשה (כאשר יגיע לתקרת הפטור הקבועה בתקנות).
עוסק שנרשם כעוסק פטור, ובמהלך השנה מתקרב לתקרת הפטור הקבועה בתקנות, חייב להירשם כעוסק מורשה, אף במהלך השנה. הרישום יעשה על ידי הודעה לשלטונות המס. עוסק פטור יכול להירשם כעוסק מורשה בכל עת במהלך השנה.
עוסק שנרשם כעוסק מורשה, אינו יכול לההפך לעוסק פטור אלא בתוך שנתיים ולאחר שהוכיח העוסק כי בתוך שנתיים אלו, מחזור עסקאותיו אינו עולה על התקרה הקבועה בתקנות.
עוסק שנרשם כעוסק מורשה, יכול לההפך לעוסק פטור על ידי הגשת בקשה לשלטונות המס, לאחר שנתיים, ולאחר שעמד בתקרה הקבועה בתקנות לעוסק פטור במהלך השנתיים שקדמו לבקשה.
אנו במשרד טביב אברהם רו"ח מקווים כי מאמר זה עזר לכם להבין טוב יותר מהו עוסק פטור, מהו עוסק מורשה וההבדלים בינהם. לשאלות ובירורים צרו עמנו קשר.
המידע במאמר זה מובא ליידע כללי בלבד. אין לראות במידע המובע לעיל כייעוץ, חוות דעת או המלצה. כל העושה שימוש במידע המובא במאמר זה, עושה זאת על אחריותו בלבד. המשרד אינו אחראי על שימוש במידע מבלי ייעוץ מקצועי. לקבלת ייעוץ מקצועי צרו עימנו קשר.